T-levels verhogen met Rood Licht Therapie: De Wetenschappelijke Feiten

Rood licht therapie is misschien iets waarover je hebt gehoord van je vriendin of van autoriteiten zoals Andrew Huberman of Tony Robbins. Deze vorm van lichaamstherapie wordt steeds populairder dankzij atleten in de UFC, NFL, PGA, en op Olympische teams die allemaal licht therapie-apparaten gebruiken als onderdeel van hun training, herstel, en gezondheidsroutine. Er is een reden waarom alle experts deze technologie al tientallen jaren gebruiken - sinds NASA de technologie in de jaren 1980 ontdekte toen ze astronauten naar de ruimte stuurden. [1] Sindsdien is rood licht bestudeerd in meer dan 1000 klinische onderzoeken.


Als je een man bent die worstelt met een laag energieniveau, uithoudingsvermogen, brainfog of andere symptomen van een laag testosteron, of gewoon je gezondheidsroutine naar een hoger niveau wilt tillen, lees dan verder om te zien wat de wetenschap zegt over rood licht therapie en de beste manier om het te gebruiken om bepaalde gezondheidsdoelen te bereiken.

 

De testosteron epidemie

In het afgelopen decennium is steeds duidelijker geworden dat testosteron een belangrijke rol speelt in de gezondheid en vitaliteit van mannen.

Testosteron is het belangrijkste geslachtshormoon bij mannen en is verantwoordelijk voor allerlei zaken, waaronder: [2]

 • Reguleren van het libido
 • Ontwikkeling van de penis en testikels
 • Diepere stem tijdens de puberteit
 • Vetverdeling
 • Spieromvang en kracht
 • Botgroei en sterkte
 • Productie van sperma
 • Productie van rode bloedcellen

De hoeveelheid testosteron die elke man produceert varieert sterk, maar het is bekend dat, in het algemeen, naarmate mannen ouder worden, de productie van testosteron natuurlijk afneemt - dit is een feit. En een daling van het testosteron kan leiden tot verschillende problemen, zoals: [3]

 • Vermindering van lichaams- en gezichtshaar
 • Afname van spiermassa
 • Laag libido
 • Verminderde spermakwaliteit
 • Impotentie
 • Kleine testikels
 • Toename van borstomvang
 • Opvliegers
 • Depressie
 • Prikkelbaarheid
 • Broze botten

waarom-meer-testosteron-red-light-therapie-verhogen-testosteron-Helios-red-light

Waarom is dit zo'n probleem?

Hoewel sommige van deze dingen te verwachten zijn naarmate je ouder wordt, is het echte probleem de versnelling van de afname van het testosteron bij jonge mannen en de leeftijden waarop dit gebeurt.

Testosteron epidemie - de achteruitgang van testosteron bij mannen
Als je naar de cijfers kijkt, zie je de versnelling (hierboven afgebeeld).

De gemiddelde man ouder dan 30 jaar ervaart een jaarlijkse afname van zijn natuurlijke testosteronproductie met 1-2%. Met andere woorden, de gemiddelde Amerikaanse man van 65 jaar in 2004 (het laatste jaar dat het onderzoek bestreek) had ongeveer 17% minder testosteron dan zijn tegenhanger in 1987 [4].

Enkele andere data over testosteron:

 • Recente studies hebben gesuggereerd dat ongeveer 40% van de mannen een tekort aan testosteron melden bij hun huisarts. [5]
 • Mannen vanaf 24 jaar ervaren snelle dalingen in testosteron. [5]
 • Een andere studie vond dat mannen met lagere testosteronspiegels een grotere kans hadden om te sterven aan het coronavirus. [6]
 • Volgens Healthline heeft ongeveer 4% van de mannen jonger dan 60 jaar een laag testosterongehalte, terwijl 11% van de mannen ouder dan 60 jaar een laag niveau van dit belangrijke hormoon heeft. [4]

testosteron-niveaus-dalen-winter-herfst-rood-licht-therapie-verhogen-testosteron-helios-rood-licht

Belangrijkste redenen voor laag testosteron.

 1. Moderne levensstijl: Het moderne leven en een kunstmatige levensstijl zijn de belangrijkste boosdoeners.
 2. Obesitas: Het is algemeen bekend dat overgewicht leidt tot een verminderde testosteronproductie. Dit komt gedeeltelijk doordat vetcellen beginnen met het omzetten van vrij testosteron in oestrogeen.
 3. Lage niveaus van vitamine D: Onvoldoende vitamine D verhoogt de kans op een laag testosteron, evenals chronische ziekten.
 4. Endocriene verstoorders: Elk jaar worden er 3.000 nieuwe materialen in plastics, chemicaliën en productie geïntroduceerd met zeer weinig regelgevend toezicht. Deze chemicaliën en materialen hebben de kracht om de productie, het transport en de afgifte van natuurlijke hormonen, waaronder testosteron, te verstoren. [9]
 5. Andere redenen voor een laag T-niveau:
  • Stress
  • Gebrek aan slaap
  • Gezondheidsproblemen, zoals diabetes of obesitas
  • Bijwerkingen van medicatie
  • Genetica
  • Letsel aan de testikels
  • Tumoren in de hypofyse of hypothalamus (gebieden van de hersenen die hormonen reguleren)


  Hoe kun je gezonde testosteronspiegels behouden?

  Hoewel dit misschien allemaal nogal ontmoedigend lijkt, er is hoop. Het is mogelijk om tijd en inspanning te investeren in het handhaven van optimale testosteronspiegels. Om gezonde testosteronspiegels te behouden, is het essentieel dat mannen fysiek actief zijn en een gezond dieet volgen. Voldoende slaap is eveneens van groot belang.

  Hoewel het lichaam op zichzelf testosteron kan produceren, kan het soms een natuurlijke stimulans nodig hebben om de niveaus binnen een gezond bereik te handhaven. Veel mannen rijken snel uit naar anabole steroïde. Er is echter een beter alternatief dan supplementen: rood licht therapie. Steeds meer mannen voegen rood licht therapie toe aan hun routine om op natuurlijke wijze hun testosteronspiegels te verhogen. Op reddit is er zelfs een complete subreddit aan toegewijd die steeds harder groeit.

   

  Wat is rood licht therapie?

  De term "roodlichttherapie" verwijst naar de procedure waarbij twee uiterst specifieke golflengten van licht worden gebruikt, die van nature door de zon worden uitgestraald. Het betreft rood licht (op 660 nanometer) en nabij-infrarood licht (op 850 nanometer), die rechtstreeks naar je lichaam en cellen worden gericht. Echter straalt de zon ook andere golflengten uit, vandaar het gebruik van Rood Licht Therapie.

  Deze twee golflengten van licht zijn zeer uniek omdat ze een "biologische reactie" in je lichaam hebben - specifiek in elk van je cellen.

  Testosteron verhogen met rood licht therapie

  Rood licht therapie heeft aangetoond de afscheiding van testosteron te verbeteren door de productie van ATP in de Leydig-cellen van de teelballen te verhogen. [10]  ATP verwijst naar een energiedragend molecuul dat aanwezig is in de cellen van alles wat leeft, en het werkt om energie te leveren voor allerlei celprocessen.


  Het gebruik van rood licht therapie voor seksuele gezondheid.

  Onderzoek naar toepassingen van rood licht therapie op het gebied van seksuele gezondheid is relatief beperkt bij mannen en praktisch niet-bestaand bij vrouwen. Echter, een belangrijke studie bij mensen suggereert dat rood licht therapie de testosteronspiegels en seksuele tevredenheid kan verhogen. [11]

  Daarnaast suggereren meerdere onderzoeken bij dieren dat rood licht therapie invloed kan hebben op Leydig-cellen - de spermaproducenten van het lichaam, die zich in de teelballen bevinden.

  Hoewel testosteron voornamelijk wordt geproduceerd in de teelballen (Leydig-cellen) en ook in kleinere hoeveelheden in de bijnieren wordt geproduceerd, wordt cholesterol in deze organen omgezet in testosteron door middel van een proces genaamd steroïdogenese. Recente onderzoeken naar mitochondriale functie in Leydig-cellen tonen aan dat "mitochondriën geënergetiseerd, gepolariseerd en actief ademend moeten zijn om Leydig-celsteroïdogenese te ondersteunen."

  Studies suggereren dat golflengtes van rood en nabij-infrarood licht Leydig-cellen kunnen stimuleren - de cellen die verantwoordelijk zijn voor de natuurlijke productie van testosteron in de teelballen. De verbeterde energieproductie kan helpen om het testosteronhormoon op natuurlijke wijze te verhogen.

  Denk er op deze manier over: het rode licht "wekt" de inactieve cellen op die lui zijn geworden omdat ze geen reden zien om "aan" te worden gezet dankzij de constante lage mate van stress in je leven. Hoewel de stressniveaus laag zijn, zijn ze nog steeds aanwezig en beïnvloeden ze je cellen.

  Aanvullende studies, zoals een studie uit 2016 aan de Universiteit van Siena, een van de universiteiten voor rechten en geneeskunde in Italië, suggereren dat licht therapie interageert met de pijnappelklier in de hersenen, die een belangrijke rol speelt bij de menselijke voortplanting. [10]


  Rood licht therapie en de productie van testosteron

  Zoals we hierboven hebben gezien, optimaliseert bestraling met rood en nabij-infrarood licht het gebruik van zuurstof binnenin de mitochondriën om energie te synthetiseren in de vorm van ATP. Rood licht therapie kan daarom helpen bij steroidogenese en uiteindelijk bij de gezonde productie van testosteron. [12]

  Rood licht therapie heeft het potentieel om invloed uit te oefenen op de spermaproducenten van het lichaam die zich in de teelballen bevinden. Klinische studies hebben aangetoond dat rood licht therapie de efficiëntie van sperma kan verhogen en het niveau van seksuele tevredenheid bij zowel mannen als vrouwen kan beïnvloeden. Bovendien hebben verschillende studies belangrijke verbeteringen aangetoond in mannelijke vruchtbaarheid en de mobiliteit van sperma die van invloed kan zijn op de seksuele prestaties. In al deze klinische onderzoeken is aangetoond dat rood licht therapie veilig is voor mannelijke geslachtsdelen en geen DNA - schade veroorzaakt in tegenstelling tot anabole steroïde.

  Rood licht therapie kan ook de levenskwaliteit van mensen met een laag testosteron verbeteren door sommige van de symptomen te verzachten. In feite omvatten enkele van de vele bewezen voordelen van rood licht therapie:

  • Toegenomen spiermassa en kracht
  • Betere sportprestaties
  • Verbeterde cognitieve functie
  • Beter humeur
  • Beter slapen
  • Haargroei

   

  Conclusie: Rood licht therapie voor t-level verhoging

  Vanaf ongeveer de leeftijd van 30 beginnen de testosteronniveaus bij mannen van nature te verminderen, en voor sommige mannen kan dit zelfs eerder beginnen.

  Mannen die hun testosteron willen verhogen overwegen vaak eerst TRT of andere farmacologische benaderingen. Helaas kunnen deze benaderingen gepaard gaan met een scala aan bijwerkingen die allerlei problemen kunnen veroorzaken.

  Maar wat als we je vertellen dat je deze gewenste voordelen kunt bereiken op een eenvoudige en natuurlijke manier, zonder de negatieve bijwerkingen? Dit is mogelijk door rood licht therapie in je dagelijkse routine op te nemen.

  Bewezen is dat rode en nabij-infrarode golflengtes fotoreceptorproteïnen in de teelballen stimuleren, wat leidt tot een verhoogde productie van testosteron. Onderzoeken hebben ook het potentieel aangetoond van lichttherapie met een laag vermogen en de invloed ervan op de pijnappelklier in de hersenen, die een aanzienlijke impact heeft op reproductie en algemeen welzijn.

  Rood of infrarood licht van een LED-bron (600-950 nm) is uitgebreid bestudeerd voor gebruik op het mannelijke voortplantingssysteem en bij mannen die hun testosteronniveaus op natuurlijke wijze willen verhogen. De meest onderzochte vorm van roodlichttherapie wordt geleverd door LED's en lasers. Zichtbaar rood licht (600-700 nm) lijkt optimaal te zijn om de testosteronniveaus op natuurlijke wijze te verhogen.

  Alle Helios-apparaten bieden de golflengtes die je nodig hebt om je testosteronniveaus op natuurlijke wijze te verhogen. Je kunt kiezen uit onze Helios Elite, een apparaat dat groot genoeg is om in één sessie je hele lichaam te behandelen, onze Helios Pro, ideaal voor half lichaam behandelingen, en onze Helios GO, voor gerichte behandelingen en ontworpen voor rood licht therapie onderweg.

  reviews rood licht therapie verhoging testosteron helios - tj dillashaw

  reviews rood licht therapie verhoging testosteron helios - ben greenfield

  reviews rood licht therapie verhoging testosteron helios - tony robbins


  Bronvermeldingen:

  [1] Cotler, Howard B. “A NASA discovery has current applications in orthopaedics.” Current orthopaedic practice vol. 26,1 (2015): 72-74. doi:10.1097/BCO, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4272231/


  [2] https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/understanding-how-testosterone-affects-men

  [3] https://www.health.harvard.edu/medications/testosterone--what-it-does-and-doesnt-do

  [4] Healthline, Gotter A and Rogers G, MD. Low Testosterone in Men. Healthline. Jul 2016.

  [5] https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/understanding-how-testosterone-affects-men

  [6] European College of Neuropsychopharmacology (ECNP). “Lack of interest in sex successfully treated by exposure to bright light.” ScienceDaily. ScienceDaily, 18 September 2016.

  [7] Golan, Ron et al. “Age-related testosterone decline is due to waning of both testicular and hypothalamic-pituitary function.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4816459/

  [8] Stanworth, Roger D, and T Hugh Jones. “Testosterone for the aging male; current evidence and recommended practice.” Clinical interventions in aging vol. 3,1 (2008): 25-44. doi:10.2147/cia.s190, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2544367/

  [9] Jeng, Hueiwang Anna. “Exposure to endocrine disrupting chemicals and male reproductive health.” Frontiers in public health vol. 2 55. 5 Jun. 2014,https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4046332/

  [10] Vladimirovich Moskvin S., Ivanovich Apolikhin O. Effectiveness of low level laser therapy for treating male infertility. Biomedicine (Taipei). 2018 June; 8(2):7, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5992952/

  [11] Ban Frangez H., Frangez I., Verdenik I., Jansa V., Virant Klun I. Photobiomodulation with light-emitting diodes improves sperm motility in men with asthenozoospermia. Laser in Medical Science, 2015 Jan;30(1):235-40., https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25204851/

  [12] Salman Yazdi, R., Bakhshi, S., Jannat Alipoor, F. et al. Effect of 830-nm diode laser irradiation on human sperm motility. Lasers Med Sci. (2014) 29: 97, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23407899/

  Terug naar blog

  Rood licht therapie ervaringen

  Probeer nu 120 dagen thuis uit

  Ontdek de natuurlijke voordelen van lichttherapie voor o.a. huidgezondheid, pijnverlichting en verhoogde energie. Probeer het nu 120 dagen thuis uit en ervaar zelf de transformatie.

  1 van 3