Meer spiergroei met een infrarood lamp? Ontdek de kracht van rood lichttherapie

Infrarood lichttherapie is wellicht een bekende term, maar de precieze werking ervan blijft vaak nog vaag. Hoewel het vaak geassocieerd wordt met acnebehandeling, omvat lichttherapie eigenlijk een breed scala aan behandelingen, variërend van huidaandoeningen tot stemming en slaapproblemen. In deze blog richten we ons vooral op lichttherapie in de context van fitness en spiergroei.

Door de geschiedenis heen zijn verschillende vormen van lichttherapie toegepast. Oude Egyptenaren geloofden al in de helende kracht van zonlicht. Moderne toepassingen begonnen echter pas in de vroege 20e eeuw, toen een Deens-IJslandse arts pionierswerk verrichtte op het gebied van kunstmatige lichttherapie voor huidaandoeningen en andere gezondheidsproblemen. In de loop der tijd is gebleken dat lichttherapie positieve effecten heeft op stemmingsstoornissen, geestelijke gezondheid en lichamelijk welzijn.

Pas in de afgelopen 15 jaar heeft klinisch onderzoek de positieve effecten van lichttherapie voor atleten ondersteund, en dan met name het gebruik van infraroodtherapie om de prestaties te verbeteren en het herstel na de training te bevorderen.

 

Rood lichttherapie: Hoe het werkt

Het gebruik van infraroodlampen door atleten, ook bekend als rood lichttherapie, is minder bekend dan andere vormen van lichttherapie, maar het heeft vergelijkbare voordelen.

Infraroodlicht stimuleert de mitochondriën, 'de energiecentrales van de cel', om meer ATP te produceren, wat de meeste metabole processen aandrijft.

Meer energie klinkt geweldig, maar het zijn eigenlijk de neveneffecten van deze energieboost die atleten ten goede komen. Een belangrijk voordeel is de verbeterde bloedcirculatie naar en van de spieren, waardoor afvalstoffen zoals melkzuur sneller worden afgevoerd en ontstekingen verminderen. Dit helpt bij het verminderen van oxidatieve stress en het opruimen van vrije radicalen.

Laten we de voordelen van infraroodtherapie in elke fase van je training bespreken: voor, na, en de invloed ervan op je herstel.

 

Rood lichttherapie vóór de Training

Infrarood lichttherapie voorafgaand aan de training kan aanzienlijke positieve effecten hebben, zoals het verbeteren van prestaties, het verminderen van oxidatieve stress, het verminderen van vermoeidheid, het verkorten van de hersteltijd na de training en het verminderen van spierschade. Het kan zelfs helpen bij gewichtsverlies en het verbeteren van gripkracht. Een studie uit 2018 in Brazilië testte 48 mannelijke atleten gedurende 12 weken. De groep die voor de training infraroodtherapie kreeg, vertoonde aanzienlijke verbeteringen in kracht en spiergroei in vergelijking met de andere groepen in de proef.

Een van de opmerkelijke effecten van infraroodlampen is de toegenomen bloedcirculatie, wat aanzienlijk invloed heeft op vermoeidheid, prestaties en oxidatieve stress. Infraroodlampen voor de training activeren je mitochondriën, verbeteren je bloedsomloop en verhogen de effectiviteit van je training, wat bijdraagt aan een lager risico op blessures en een gemakkelijker herstel na de training.

 

Rood lichttherapie na de training

Het is niet verwonderlijk dat infraroodlampen aanzienlijke invloed hebben op het herstel na de training. Onderzoek heeft aangetoond dat infraroodtherapie na de training ontstekingen en spierschade als gevolg van de inspanning kan verminderen. Bovendien versnelt het de spierrevalidatie door het stimuleren van cellulaire ademhaling, wat resulteert in een verkorte genezingstijd van verwondingen. Een bijkomend voordeel van infraroodlampen is dat ze de productie van collageen stimuleren. Dit is niet alleen iets waar schoonheidsspecialisten al lang bekend mee zijn, maar het heeft ook een positieve invloed op het herstel van verwondingen. Een verhoogde collageenproductie kan in veel gevallen leiden tot een sneller herstel. Het is dan ook geen toeval dat atleten die infraroodlampen na hun trainingssessies gebruiken, doorgaans een verhoogd uithoudingsvermogen, een snellere hersteltijd en betere trainingsresultaten rapporteren.

 

Andere Positieve Effecten van Infraroodlampen

We hebben al besproken dat infraroodlampen de circulatie, energie en collageenproductie verbeteren (en de effecten daarvan op onze trainingen en herstel), maar infraroodlampen verminderen ook de productie van cortisol, een stresshormoon dat in overmatige hoeveelheden kan bijdragen aan verlaagde testosteronniveaus.

 

Optimaal Gebruik van Infraroodlampen in Jouw Trainingsroutine

Rood lichttherapie kan effectief worden gebruikt om spiergroei te optimaliseren. Hier zijn enkele richtlijnen voor het gebruik van roodlichttherapie voor dit doel:

  1. Regelmaat en consistentie: Gebruik roodlichttherapie regelmatig en consistent. Een dagelijkse sessie kan effectief zijn.
  2. Belichtingstijd: Blootstelling aan rood licht gedurende 5-20 minuten per sessie is meestal voldoende. Langere sessies kunnen de resultaten verbeteren, maar overdrijf niet.
  3. Richt het licht op de te behandelen spiergroepen: Plaats het lichtpaneel zo dat het de spiergroepen bereikt die je wilt stimuleren.
  4. Voor of na de training: Roodlichttherapie kan zowel voor als na de training worden gebruikt. Voor de training kan het de spieren voorbereiden en blessures helpen voorkomen. Na de training kan het het herstel versnellen.
  5. Combineer met training: Roodlichttherapie werkt het beste wanneer het wordt gecombineerd met regelmatige krachttraining. Het versterkt de effecten van de training.
  6. Houd je aan de behandelduur: Blijf consistent met de behandelduur en pas deze niet te vaak aan. Het kan enkele weken tot maanden duren voordat de resultaten merkbaar zijn.

Merk op dat individuele resultaten kunnen variëren, het is belangrijk om geduldig te zijn en realistische verwachtingen te hebben bij het gebruik van deze therapie voor spiergroei.

 

Veelgestelde Vragen over Infraroodtherapie voor Spieren

  1. Wat is infraroodtherapie? Infraroodtherapie maakt gebruik van infrarode lichten of lampen en wordt vaak ingezet voor aandoeningen zoals slapeloosheid, depressie, angst en seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD). Bovendien heeft het aanzienlijke positieve effecten op trainingsprestaties en herstel.
  2. Wat is het verschil tussen nabij-infrarood licht en gewoon infraroodlicht? Nabij-infrarood licht heeft golflengtes van 810-850 nm en dringt dieper door onder de bovenste huidlagen. Gewoon infraroodlicht heeft golflengtes van 620-750 nm en dringt meestal alleen door in de bovenste huidlagen.
  3. Hoe verbetert infraroodtherapie je trainingen? Infraroodtherapie is uitgebreid onderzocht en heeft bewezen de prestaties te verhogen, van uithoudingsvermogen tot spiergroei, en de hersteltijd te verkorten.
  4. Wat zijn de effecten van blootstelling aan infraroodlicht op het lichaam? Infraroodtherapie heeft aangetoond blessures, oxidatieve stress en hersteltijden te verminderen. Het bevordert ook de prestaties, verbetert de circulatie, stimuleert de collageenproductie en verhoogt de cellulaire energie.

 

Bronnen

1.       Pubmed - Effects of far-infrared radiation lamp therapy on recovery from muscle damage induced by eccentric exercise

2.     Pubmed - Full Body Photobiomodulation Therapy to Induce Faster Muscle Recovery in Water Polo Athletes: Preliminary Results

3.      Zorgkrant – wat doet een infraroodlamp bij spierpijn?

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Ontdek Onze Infraroodlampen

1 van 3