Werkt rood lichttherapie echt?

Werkt rood licht therapie echt? Het korte antwoord: Ja, rood lichttherapie is een effectieve gezondheidsbehandeling die uitgebreid is bestudeerd en getest. Met zoveel behandelopties is het normaal om je af te vragen "Wat is rood lichttherapie?" "Hoe werkt rood lichttherapie?" en "Wat doet rood lichttherapie?"

Rood lichttherapie staat ook bekend als fotobiomodulatie (PBM) of lage-niveau lasertherapie (LLLT). Zoals veel cruciale wetenschappelijke doorbraken werd het per ongeluk ontdekt toen Dr. Endre Mester de positieve effecten van een lage-niveau laser op haargroei en wondgenezing bij muizen opmerkte. Dit leidde tot grotere wetenschappelijke interesse in het stimuleren van cellen om genezing en groei te verbeteren, en het vakgebied van fotobiomodulatie was geboren [1].

Sindsdien zijn er veel ontwikkelingen geweest op het gebied van rood licht therapie en geneeskunde. Veel mensen gebruiken rood licht therapie voor spierherstel of om een gezonde huid te behouden. Het wordt ook gebruikt om de slaap te optimaliseren, ontstekingen te verminderen en de mentale alertheid te vergroten.

Wat is Rood Licht Therapie?

Rood licht therapie is een eenvoudige, niet-invasieve behandeling die rood en nabij-infrarood (NIR) licht aan de huid en cellen van een persoon levert. Een hoogwaardig medisch apparaat voor thuisgebruik voor rood lichttherapie, zoals een Helios, maakt gebruik van lichtgevende diodes (LED's) om rood en nabij-infrarood licht op je lichaam te richten tijdens een behandelingsessie. Bij het gebruik van dit type behandeling kan een persoon het rode licht zien en de warmte van het nabij-infrarode (NIR) licht voelen.

Rood licht therapie is vergelijkbaar met de golflengtes van licht die je lichaam nodig heeft van zonlicht, maar zonder de hitte of UV-stralen die zonneschade kunnen veroorzaken. Rood licht therapie is tevens een oplossing voor al het felle blauwe licht waarmee we elke dag worden omringd, wat het moeilijker kan maken om te slapen en tot andere gezondheidsproblemen kan leiden [2]. Tegenwoordig werken veel mensen binnenshuis en kijken ze langdurig naar beeldschermen. Rood licht therapie kan helpen om de negatieve effecten van blauw licht te compenseren en de algehele gezondheid en cellulaire balans te bevorderen.

Helios raadt sessies van 10 minuten per behandelingsgebied aan. De sessie vereist niets anders dan het blootstellen van je huid en voor de Helios staan, terwijl je lichaam het licht absorbeert. Dit is een uitstekende tijd om te mediteren, te lezen of te ontspannen terwijl je hoogwaardige rood licht therapie ontvangt.

Leer meer over hoe rood licht therapie je gezondheid kan verbeteren op de onderzoeksspagina van Helios.

Hoe Werkt Rood Licht Therapie?

Het natuurlijke rode licht voedt je cellen. Een kwalitatief goed rood licht therapie apparaat zoals Helios levert rode & nabij infrarode golflengtes rechtstreeks aan je lichaam met behulp van LED's. Deze fotonen van natuurlijk, therapeutisch licht veroorzaken een chemische reactie in de mitochondriën van je cellen die de energieproductie en regeneratie stimuleert. De twee belangrijkste effecten zijn:

Meer ATP Energie: Rood licht therapie vermindert oxidatieve stress en verhoogt de productie van adenosinetrifosfaat (ATP). ATP, geproduceerd door celademhaling, is een cruciale molecule die nodig is voor alle levende wezens om bruikbare energie voor je lichaam te maken. Het wordt vaak "de energievaluta van het leven" genoemd. Dit artikel gaat dieper in op de wetenschap van roodlichttherapie en ATP-productie.

Verbeterde Celcommunicatie: Specifieke golflengtes van licht helpen om een betere oxidatieve omgeving in je cellen te creëren. Dit resulteert in de activering van talloze intracellulaire signaleringsroutes, verhoogde eiwitsynthese, enzymactivering, en verbeterde voortgang van de celcyclus.

Rood Licht Therapie Lasers versus LED's

Rood licht therapie verschilt van andere behandelingsvormen omdat het pijnloos is en je huid geen schade of letsel oploopt. Rood licht therapie is niet slechts een oppervlakkige behandeling. Het licht kan tot 50 millimeter onder het huidoppervlak doordringen, afhankelijk van de kracht [4]; het kan zelfs je hersenen bereiken, wat je mentale scherpte ten goede kan komen. Andere behandelingsvormen, zoals koude of warme lasers, hebben niet dezelfde voordelen als rood licht therapie van LED's. Deze methoden kunnen lichte pijn veroorzaken en ook de buitenste laag van de huid beschadigen [5]. Wanneer de bovenste huidlaag beschadigd is, wordt je lichaam gedwongen het huidweefsel na de behandeling te herstellen. Het oppervlak van de behandeling is ook zeer beperkt bij lasers in vergelijking met producten die LED's gebruiken.

Voordelen van Rood Licht Therapie

De voordelen van rood licht therapie zijn getest en gepubliceerd in diverse medische tijdschriften. Hier is een lijst van slechts enkele van de mogelijke systemische voordelen van rood licht therapie:
  1. Ontstekingsremming en Pijnverlichting: rood licht therapie behandelingen hebben aangetoond dat ze het natuurlijke ontstekingsproces van je lichaam helpen terwijl je herstelt van ziekte of letsel.

  2. Prestatie en Herstel: ondersteuning van circulatie en vermindering van ontstekingen met rood licht therapie kan je helpen sneller te genezen en minder spierpijn te ervaren na het sporten.

  3. Verbeterde Bloedstroom: rood licht therapie verhoogt de bloedstroom na behandelsessies. Dit duidt erop dat weefsels meer zuurstof en andere voedingsstoffen ontvangen die belangrijk zijn voor genezing.

  4. Huidgezondheid: rood licht therapie kan de gezondheid van de huid ondersteunen, niet alleen voor het gezicht maar voor het hele lichaam. De mitochondriën in huidcellen kunnen rood en nabij infrarood licht absorberen, wat zorgt voor meer energie (ATP), stimulatie van de synthese van pro-collageen, collageen, basale fibroblast groeifactoren (bFGF) en proliferatie van fibroblasten.

  5. Hormonale Ondersteuning: In 2019 vond een casestudy plaats met Bristlecone Medical om de systemische effecten van continue brede behandelingen met rood en nabij infrarood licht te onderzoeken. Een van de onderzochte uitkomsten was een positief effect op de hormonale serum niveaus bij zowel mannelijke als vrouwelijke deelnemers.


Risico's en Bijwerkingen van Rood Licht Therapie

Helios gebruikt alleen de rode en nabij infrarode golflengtes die klinisch bewezen effectief en veilig zijn. We raden echter altijd aan om te overleggen met je zorgverlener voor specifieke vragen over je gezondheidstoestand.

Veiligheid staat voorop wanneer je je lichaam behandelt met een elektrisch apparaat. Voordat je een rood licht therapie product kiest, zorg ervoor dat het apparaat voldoet aan de veiligheids- en testnormen. Alle Helios producten zijn onafhankelijk getest door derden en als veilig bevonden voor thuisgebruik.

 

Wetenschap Toont Aan Dat Rood Licht Therapie Echt Werkt

Rood licht therapie werkt echt en is een uitstekende optie voor eenvoudige verbeteringen van je gezondheid in je eigen huis. Maar het is cruciaal om ervoor te zorgen dat het apparaat dat je op je lichaam gebruikt veilig is en voldoet aan alle toepasselijke normen voor medische apparatuur, zoals Helios producten.

 

 

Bronnen en referenties:

[1] Randa Zein, Wayne Selting, Michael R. Hamblin, et al. Review of light parameters and photobiomodulation efficacy: dive into complexity. SPIE Digital. 2018 Dec 11.

[2] Nazish Rafique, Lubna Ibrahim Al-Asoom, Ahmed Abdulrahman Alsunni, Farhat Nadeem Saudagar, Latifah Almulhim, Gaeda Alkaltham. Effecten van mobiel gebruik op subjectieve slaapkwaliteit. Nat Sci Sleep. 2020 Jun 23.

[3] Hamblin M. Mechanisms and applications of the anti-inflammatory effects of photobiomodulation. AIMS Biophysics. 2017 May.

[4] Di Hu, Marc van Zeyl, Krisztina Valter, Jason R Potas, et al. Sex, but not skin tone affects penetration of red-light (660 nm) through sites susceptible to sport injury in lean live and cadaveric weissues. Tijdschrift voor biofotonica. 2019 July 12.

[5] Marek Jankowski, Mariusz Gawrych, Urszula Adamska, Jakub Ciescinski, Zbigniew Serafin, Rafal Czajkowski, et al. Low-level laser therapy (LLLT) reduceert onderhuids vetweefsel niet door lokale adipocytenschade, maar eerder door modulatie van systemisch lipidenmetabolisme. Lasers in Medical Science. 2016 juli 6.

Terug naar blog

Probeer nu 120 dagen thuis uit

Ontdek de natuurlijke voordelen van lichttherapie voor o.a. huidgezondheid, pijnverlichting en verhoogde energie. Probeer het nu 120 dagen thuis uit en ervaar zelf de transformatie.