Praktische tips om je circadiaanse ritme te herstellen

In dit blog ontdek je praktische tips hoe je met licht, slaap, voedig en beweging je circadiaanse ritme op een natuurlijke manier kunt herstellen.

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Het belang van Licht
 3. Slaaphygiëne en Routine
 4. Voeding en Beweging
 5. Conclusie

Inleiding

Het circadiaanse ritme, onze biologische klok, is essentieel voor onze gezondheid en regelt onze slaap, hormonen, eetlust en humeur op een dagelijkse cyclus. Moderne levensstijlen en kunstlicht kunnen dit ritme verstoren, leidend tot slaapissues, vermoeidheid, en gezondheidsrisico's zoals obesitas en hartziekten. Gelukkig kunnen levensstijlaanpassingen, zoals lichtblootstelling en veranderingen in dieet en beweging, helpen om onze biologische klok te synchroniseren, waardoor slaapkwaliteit en welzijn verbeteren. Deze blog biedt praktische tips voor het aanpassen van je circadiaanse ritme.

 

Het belang van licht

Zonlicht en natuurlijk licht

Licht is de meest krachtige regulator van ons circadiaanse ritme. Blootstelling aan natuurlijk licht, vooral in de ochtend, helpt ons lichaam te signaleren dat het tijd is om wakker te worden en activeert energieproductie en alertheid voor de dag. Hier zijn enkele praktische tips:

 • Ochtendwandeling: Begin je dag met een korte wandeling buiten. Dit is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar het ochtendlicht helpt ook je biologische klok resetten. In de wintermaanden kun je ‘s ochtends een lichttherapie apparaat gebruiken om de dag in te luiden.
 • Werk in de buurt van ramen: Als je binnen werkt, probeer dan een plek dicht bij een raam te vinden zodat je gedurende de dag natuurlijk licht krijgt.

Verminderen van blauw licht in de avond

Blauw licht, vooral uit schermen van elektronische apparaten, kan onze melatonineproductie onderdrukken en cortisol verhogen en het daardoor moeilijker maken om in slaap te vallen. Om dit effect te verminderen:

 • Gebruik blauwlichtfilters: De meeste smartphones, tablets en computers hebben instellingen die de hoeveelheid blauw licht verminderen. Voor de computer gebruiken wij de F.lux app en tevens zetten wij ‘s avonds een blauwlichtfilter bril op.
 • Dim de verlichting: Verminder 's avonds het gebruik van felle lichten in huis en kies voor zachtere, warmere verlichting.

Rood licht therapie

Naast natuurlijk licht en het verminderen van blauw licht, is rood licht therapie een opkomende methode om het circadiaanse ritme te ondersteunen. Rood licht therapie, aangeboden door apparaten zoals die van Helios Red Therapy, biedt golflengtes van licht die vergelijkbaar zijn met de zonsondergang, wat helpt bij het bevorderen van ontspanning en voorbereiding op slaap. Hier zijn enkele voordelen en toepassingen:

 • Bevordert slaap: Rood licht therapie in de avond kan de productie van melatonine stimuleren en de slaapkwaliteit verbeteren.
 • Dagopstart: Rood licht therapie in de ochtend kan helpen bij het verminderen van vermoeidheid overdag en het verbeteren van het energieniveau.
 • Gebruiksvriendelijk: Helios Red Therapy-apparaten zijn ontworpen voor thuisgebruik, waardoor het gemakkelijk is om deze therapie in je routine te integreren.

De combinatie van natuurlijk daglicht, het verminderen van blootstelling aan blauw licht in de avond, en het gebruik van rood licht therapie met apparaten zoals Helios Red Therapy, biedt een holistische benadering voor het ondersteunen en herstellen van je circadiaanse ritme met licht.

 

Slaaphygiëne en Routine

Het belang van een consistente slaaproutine

Het menselijk lichaam gedijt op regelmaat. Een stabiele slaaproutine helpt niet alleen bij het reguleren van je circadiaanse ritme, maar bevordert ook diepere, meer herstellende slaap. Hier zijn enkele manieren om een effectieve slaaproutine op te bouwen:

 • Vast slaapschema: Probeer elke nacht op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en elke ochtend op hetzelfde tijdstip op te staan, ook in het weekend. Deze consistentie versterkt het circadiaanse ritme van je lichaam.
 • Rustgevende avondroutine: Ontwikkel een reeks ontspannende nachtelijke rituelen die je lichaam en geest voorbereiden op slaap. Dit kan lezen, meditatie, lichte stretchoefeningen, of luisteren naar rustgevende muziek omvatten.

Optimaliseren van de slaapomgeving

Een comfortabele, rustgevende slaapomgeving is fundamenteel voor goede slaaphygiëne. Hier zijn enkele suggesties:

 • Koel, donker en stil: Zorg ervoor dat je slaapkamer koel, donker en stil is. Gebruik verduisteringsgordijnen, oordopjes of een witte ruis machine indien nodig.
 • Comfortabel bed: Investeer in een kwalitatief matras en kussens die passen bij je slaaphouding en voorkeuren.
 • Beperk bedactiviteiten: Gebruik je bed alleen voor slapen en intimiteit. Dit helpt je brein associëren het bed met slaap.

 

Voeding en beweging

Voedingstips voor een beter circadiaans ritme

De timing en samenstelling van je maaltijden kunnen een diepgaand effect hebben op je slaap-waakcyclus. Hier zijn enkele richtlijnen voor hoe je met voeding je circadiaanse ritme kunt ondersteunen:

 • Synchroniseer maaltijdtijden: Probeer op regelmatige tijdstippen te eten. Dit helpt je interne klok af te stemmen op je eetpatroon, wat kan helpen bij het reguleren van je slaap-waakcyclus.
 • Minder cafeïne en alcohol: Zoals eerder genoemd, kunnen cafeïne en alcohol je slaapkwaliteit negatief beïnvloeden. Probeer de inname ervan te beperken, vooral in de tweede helft van de dag.
 • Slaapbevorderende voeding: Sommige voedingsmiddelen bevatten nutriënten die de slaap kunnen bevorderen. Zo bevat kalkoen tryptofaan, een aminozuur dat het lichaam helpt melatonine aan te maken. Ook kan suppletie met magnesium helpen de slaapkwaliteit te verbeteren.
 • Hydratie: Voldoende water drinken gedurende de dag kan helpen om je energieniveau stabiel te houden en vermoeidheid te voorkomen. Echter, probeer de inname van vloeistoffen te beperken vlak voor het slapengaan om nachtelijke ontwakingen voor toiletbezoeken te minimaliseren.

Beweging en fysieke activiteit

Lichaamsbeweging heeft talloze gezondheidsvoordelen, waaronder verbetering van de slaapkwaliteit en regulatie van het circadiaanse ritme. Hier zijn enkele specifieke aanbevelingen:

 • Tijdstip van oefeningen: Lichaamsbeweging in de ochtend of vroege middag kan je helpen om 's nachts beter te slapen. Zonlicht tijdens een ochtendwandeling of -loop kan bovendien je circadiaanse ritme versterken.
 • Luister naar je lichaam: Het is belangrijk om een evenwicht te vinden dat voor jou werkt. Sommige mensen vinden dat lichte oefeningen in de avond hen helpen te ontspannen, terwijl anderen merken dat dit hun slaap juist verstoort.

 

Conclusie

Het verbeteren van je circadiaanse ritme is cruciaal voor welzijn, waarbij licht, slaap, voeding en beweging belangrijk zijn. Het aanpassen van deze factoren helpt je slaap-waakcyclus te optimaliseren. Verandering vereist tijd, consistentie en geduld. Begin met kleine stappen en pas je langzaam aan. We moedigen je aan om deze tips niet alleen te lezen, maar ze ook daadwerkelijk toe te passen.

Terug naar blog

Probeer nu 120 dagen thuis uit

Ontdek de natuurlijke voordelen van lichttherapie voor o.a. huidgezondheid, pijnverlichting en verhoogde energie. Probeer het nu 120 dagen thuis uit en ervaar zelf de transformatie.