Psoriasis en Rood Licht Therapie: Een Eenvoudige Thuis Behandeling

Het is algemeen bekend dat rood licht therapie gunstig is voor huidverbetering, maar vandaag hebben we het over een serieuzer onderwerp: psoriasis.

Psoriasis kan behoorlijk vervelend zijn, met jeuk en verstoring van je dagelijkse leven als gevolg. Sommige tips voor de behandeling van psoriasis zijn gemakkelijker gezegd dan gedaan. Als je nieuwsgierig bent naar hoe rood licht therapie jouw psoriasis kan ondersteunen, ben je hier aan het juiste adres. We zullen al je vragen beantwoorden in dit artikel.

Ervaring met lichttherapie tegen Psoriasis van een Helios klant:

lichttherapie psoriasis ervaringen - Rood licht therapie lamp tegen psoriasis - thuis behandeling

Er zijn tal van therapieën en wondermiddelen te vinden op het internet, die enige hoop bieden aan mensen die lijden aan psoriasis. De frequentie van psoriasis-opvlammingen en hun invloed op jouw leven hangt af van de ernst van de aandoening. Gelukkig wordt rood licht therapie steeds meer erkend als behandeling voor aandoeningen zoals psoriasis. Deze vaak verkeerd begrepen huidaandoening is onvoorspelbaar, maar het hoeft je leven of zelfvertrouwen niet te verstoren zolang je de opvlammingen onder controle krijgt.

 

Symptomen en Oorzaken

Deze chronische auto-immuunziekte veroorzaakt roodheid, jeuk en schilfering van de huid. Het is een ongeneeslijke aandoening die overal op het lichaam kan voorkomen, maar meestal op de binnenkant van de ellebogen, knieën en de hoofdhuid. Als je last hebt van psoriasis, weet je vast wel hoe vervelend, jeukend en soms levensverstorend deze aandoening kan zijn.

Psoriasis wordt verondersteld te ontstaan door een probleem met het immuunsysteem, waardoor de huid sneller vernieuwt dan normaal. Het is echter nog niet helemaal duidelijk wat het immuunsysteem precies ontregelt. Onderzoekers geloven dat zowel genetische factoren als omgevingsvariabelen een rol spelen.

Veelvoorkomende tekenen en symptomen zijn onder andere:

 • Rode plekken op de huid bedekt met dikke, zilverkleurige schubben
 • Kleine schilferige plekjes (vooral bij kinderen)
 • Droge, gebarsten huid die kan bloeden of jeuken
 • Jeuk, branderigheid of pijn
 • Verdikte, putjesachtige of geribbelde nagels
 • Opgezwollen en stijve gewrichten

Verschillende soorten psoriasis zijn:

 • Plaque psoriasis
 • Nagel psoriasis
 • Guttate psoriasis
 • Inverse psoriasis
 • Pustular psoriasis
 • Erythrodermic psoriasis
 • Psoriatische artritis

Behandelingsopties voor psoriasis zijn onder andere:

 • Zalven en crèmes die direct op de psoriasisplekken worden aangebracht
 • Systemische en biologische medicatie
 • Rood Licht Therapie als ondersteuning bij de behandeling van psoriasis

Onthoud dat wat voor de een werkt, niet per se voor de ander zal werken. Raadpleeg altijd een zorgprofessional voordat je nieuwe behandelmethoden in je dagelijkse routine opneemt, zoals rood licht therapie. Wat in een specifieke context werkt, geldt niet automatisch voor iedereen.

 

Rood Licht Therapie en Psoriasis

Hoewel er al behoorlijk wat onderzoek is gedaan naar de voordelen van rood licht therapie voor de huid, is het onderzoek met betrekking tot psoriasis nog in ontwikkeling. Veel bevindingen suggereren echter dat de huidverbetering kan worden toegeschreven aan de ontstekingsremmende effecten van rood licht therapie. Kort gezegd, stimuleert rood en nabij-infrarood licht de mitochondriën van de cellen om ATP te produceren, de bron van energie voor elke cel in het lichaam. Deze vorm van therapie heeft een gevarieerd scala aan voordelen, waaronder het verminderen van de intensiteit van de opvlammingen die gepaard gaan met psoriasis.

 

Wat zegt het onderzoek?

In een studie uit 2011 met de titel "Effectiviteit van blauw licht versus rood licht bij de behandeling van psoriasis: een dubbelblinde, gerandomiseerde vergelijkende studie" werd bevestigd dat rood licht therapie effectief was bij de behandeling va­­­n psoriasis. In deze specifieke studie werden de effectiviteit van rood licht therapie en blauw licht therapie gemeten bij deelnemers met psoriasis. Deelnemers kregen gedurende vier weken drie keer per week een behandeling met hoge doses, terwijl plaques werden behandeld met een 10% salicylzuuroplossing. Een significante verbetering was waargenomen in het verlichten van de symptomen van psoriasis na het gebruik van de lichttherapie. Het is belangrijk op te merken dat deze behandelingen in een medische omgeving werden gegeven en met hoge doses. Resultaten kunnen variëren bij thuisgebruik.

In een studie uit 2010 werd gekeken naar de correlatie tussen patiënten met chronische psoriasis en het gebruik van een combinatie van 830-nm en 633-nm LED-fototherapie (ook bekend als rood licht therapie). Volgens deze studie verbeterden de symptomen van psoriasis aanzienlijk wanneer patiënten gedurende 4-5 weken met vervolgafspraken werden behandeld. Bovendien verminderde rood licht therapie aanzienlijk de huidontsteking bij psoriasispatiënten in deze studie. Deze afname van ontsteking verlicht jeuk en ongemak en ondersteunt het genezingsproces.

 

Waarom Kiezen voor Rood Licht Therapie

De huid is het orgaan dat van nature het meest aan licht wordt blootgesteld en volgens onderzoek reageert het bijzonder goed op rood en nabij-infrarood licht bij optimale omstandigheden met een therapeutisch doel. Rood en nabij-infrarood licht stimuleren tientallen biochemische processen binnenin de cel en tussen cellen in ons lichaam. De meeste wetenschappers zijn het erover eens dat het belangrijkste onderliggende mechanisme is hoe het de energieproductie in de mitochondriën stimuleert. Een cel met meer energie kan meer van zijn natuurlijke taken uitvoeren, zoals zelfregeneratie.

Volgens dit artikel kunnen ontstekingsziekten zoals psoriasis profiteren van low-level lasertherapie, ook wel bekend als rood licht therapie. Het artikel vermeldt het volgende: "Lichttherapie heeft gunstige effecten op rimpels, acne littekens, hypertrofische littekens en genezing van brandwonden. Lichttherapie kan UV-schade verminderen, zowel als behandeling en als preventie. Bij pigmentstoornissen zoals vitiligo kan lichttherapie de pigmentatie verhogen door melanocytenproliferatie te stimuleren en depigmentatie te verminderen door auto-immuniteit te remmen" (Avci P, Gupta A, Sadasivam M, et al., 2013). Dit is een veelbelovende uitspraak voor huidaandoeningen.

 

Vijf Redenen om te Kiezen voor Rood Licht Therapie bij Psoriasis, volgens wetenschappelijke onderzoeken:

 1. Verbeterde huidklaring bereiken. Verbeteringen in huidtint en textuur werden vaak gemeld in veel studies over rood licht therapie.
 2. Rood licht therapie kan de vicieuze cyclus van te snelle huidgroei doorbreken, wat een van de onderliggende factoren van psoriasis is. Rood licht therapie kan helpen om de normale celwerking te herstellen, wat kan leiden tot minder en mildere opvlammingen.
 3. Rood licht therapie kan een beschermend effect bieden voor het hart en de gewrichten. Psoriasis is meer dan alleen een jeukende huid. Het chronische ontstekingsproces kan schade aan het cardiovasculaire systeem veroorzaken.
 4. Je kunt rood licht therapie gemakkelijk toevoegen aan je routine in het comfort van je eigen huis.

Deskundigen beweren dat de beste biologische respons afkomstig is van twee golflengten van rood licht: 660 nanometer en 850 nanometer. Bij het leren over rood licht therapie is het belangrijk om de golflengten en de verschillen tussen rood licht en nabij-infrarood licht (NIR) te begrijpen. Een Helios lichttherapie lamp is altijd in balans, met de helft van de lampen op 660 nm en de andere helft op 850 nm. Golflengten van 660 nanometer worden gemakkelijker geabsorbeerd door het huidoppervlak, waardoor ze de voorkeursgolflengte zijn voor oppervlakkige gebieden. Golflengten van 850 nanometer dringen dieper in het lichaam door en helpen bij diepere huidlagen, spierherstel en je algemeen welzijn.

We wensen je het allerbeste bij het beheersen van symptomen die verband houden met psoriasis en bij het overwinnen van psoriasis met een consistente wellness-routine die rood licht therapie kan omvatten. Door een gezonde, evenwichtige levensstijl te combineren met beschikbare behandelingen, kun je het managen van deze aandoening vergemakkelijken.

Door de kracht van rood en infrarood licht te benutten, kunnen we mogelijk ontsteking verminderen, jeuk verlichten en huidgenezing bevorderen in het comfort van ons eigen huis. Het gebruiksgemak en de niet-invasieve aard van deze therapie maken het tot een overtuigende keuze voor mensen die op zoek zijn naar een alternatieve of aanvullende benadering van traditionele psoriasistherapieën.

De Helios lichttherapie lampen zijn ontworpen om je de krachtigste behandeling te bieden om je resultaten te maximaliseren. Ontdek hieronder de Helios Red Light Therapy collectie.

 

Bronnen:

 • Ablon G. Combination 830-nm and 633-nm light-emitting diode phototherapy shows promise in the treatment of recalcitrant psoriasis: preliminary findings. Photomed Laser Surg. 2010 Feb;28(1):141-6. doi: 10.1089/pho.2009.2484. PMID: 19764893.
 • Avci P, Gupta A, Sadasivam M, et al. Low-level laser (light) therapy (LLLT) in skin: stimulating, healing, restoring. Semin Cutan Med Surg. 2013;32(1):41-52.
 • Feldman SR, Goffe B, Rice G, et al. The Challenge of Managing Psoriasis: Unmet Medical Needs and Stakeholder Perspectives. Am Health Drug Benefits. 2016;9(9):504-513.
 • Ferraresi C, Hamblin MR, Parizotto NA. Low-level laser (light) therapy (LLLT) on muscle tissue: performance, fatigue and repair benefited by the power of light. Photonics Lasers Med. 2012;1(4):267-286. doi:10.1515/plm-2012-0032
 • Jiang M, Yan F, Avram M, Lu Z. A prospective study of the safety and efficacy of a combined bipolar radiofrequency, intense pulsed light, and infrared diode laser treatment for global facial photoaging. Lasers Med Sci. 2017 Jul;32(5):1051-1061. doi: 10.1007/s10103-017-2207-9. Epub 2017 Apr 23. PMID: 28434049.
 • Kleinpenning MM, Otero ME, van Erp PE, Gerritsen MJ, van de Kerkhof PC. Efficacy of blue light vs. red light in the treatment of psoriasis: a double-blind, randomized comparative study. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2012 Feb;26(2):219-25. doi: 10.1111/j.1468-3083.2011.04039.x. Epub 2011 Mar 24. PMID: 21435024.
 • Zhang P, Wu MX. A clinical review of phototherapy for psoriasis. Lasers Med Sci. 2018;33(1):173-180. doi:10.1007/s10103-017-2360-1
Terug naar blog

Probeer nu 120 dagen thuis uit

Ontdek de natuurlijke voordelen van lichttherapie voor o.a. huidgezondheid, pijnverlichting en verhoogde energie. Probeer het nu 120 dagen thuis uit en ervaar zelf de transformatie.